Anzer Balı Neden Pahali
Anzer Balı Neden Pahalı ?
Anzer balı, Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki yer alan Rize iline bağlı benzersiz ve nadir bir doğa harikası olan Anzer yaylasında seçilip yetiştirilen değerli bir baldır. Bu yayla, yüksek rakımlı olması ve çeşitlilik gösteren doğal bitki örtüsü ile ünlü olup, Anzer balının eşsiz kalitesine katkı sağlar. Ayrıca Anzer balı, Anzer yaylasına özel endemik bitilerden latince adıyla miyosotis, turkçe adıyla unutma beni çiçeği gibi Anzer yaylasına özel endemik bitki florası ve koku profiline sahip olmasıyla da tanınır. Bu nedenle Anzer balı, sadece bir baldan öteye sertifikasyon bir lezzet şölenine dönüşmektedir.
Anzer balının fiyatını etikileyen nedenlerden birtaneside Anzer yaylasının 1850 m ve 3500 metre raım yüksekliğinde üretilmesi nedeniyle hava şartlarının soğuk olmasıdır. Anzer yaylasında , Bal üretimi diğer yaylalardaki gibi kovan başına 15 30 kğ arasında bir bal üretimi söz konusu değildir. Anzer yaylasında bal üretimi ortalama olarak kovan başına 2 ila 5 kğ arasındadır.
Ayrıca Anzer yaylasında Arıcılık diğer yaylalarda az bal üretimi olması nedeniyle arıcılık daha masraflı ve meşeketlidir.
Anzer yaylasında Anzer balı üretiminin Az olmasını genel olarak aşağıdaki gibi sıralıyabiliriz;
1. Üretim Miktarının Az Olması:
Anzer balı sadece Rize'nin Anzer yaylasında, 1850 metrenin üzerindeki rakımda üretilebilir. Bu bölgenin coğrafi koşulları ve iklimi balın özel tat ve aromasını oluşturur.
Anzer yaylası oldukça küçük bir alana sahip ve bu alanda konaklayabilecek kovan sayısı sınırlıdır. Bu nedenle her yıl üretilen bal miktarı da sınırlıdır.
Yayla mevsimi kısa olduğu için arıların bal üretme süresi de kısadır.
2. Zorlu Üretim Süreci:
Anzer yaylası ulaşımı zor bir bölgedir. Bu nedenle arıcılar için bal üretmek oldukça meşakkatlidir.
Arılar her gün farklı çiçeklere taşınmak zorundadır. Bu da arıcıların çok fazla emek harcamasını gerektirir.
Yaylada hava şartları oldukça değişkendir ve bu durum bal üretimini olumsuz etkileyebilir.
3. Benzersiz Özellikleri:
Anzer balı, 400-500 endemik çiçek türünden toplanan nektarlar ile üretilir. Bu çiçeklerin büyük bir kısmı sadece Anzer yaylasında bulunur.
Anzer balı, yüksek miktarda mineral ve vitamin içerir. Bu da balın besin değerini ve şifa gücünü artırır.
Anzer balının kendine özgü bir tadı ve aroması vardır. Bu da balı diğer ballardan ayırır.
4. Sahte Ürünlerin Fazlalığı:
Anzer balının yüksek fiyatı nedeniyle piyasada çok sayıda sahte ürün bulunmaktadır. Bu durum da Anzer balının fiyatını daha da yukarı çekmektedir.
Tüm bu faktörler göz önüne alındığında Anzer balının pahalı olmasının sebebi anlaşılabilir. Anzer balı satın alırken balın sahte olmamasına dikkat etmek önemlidir.
5. Hakiki Gerçek Anzer Balını Anzer Yaylasında kurulan, S.S. ANZER BALI KOOPERATİFİ, S.S ANZER BALLIKÖYÜ KOOPERATİFİ ANZER BALI , Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden güvenle alabilirsiniz..
İnternet sitesi : https://www.anzerbali.com.tr
Anzer balının fiyatını etikileyen nedenlerden birtaneside Anzer yaylasının 1850 m ve 3500 metre raım yüksekliğinde üretilmesi nedeniyle hava şartlarının soğuk olmasıdır. Anzer yaylasında , Bal üretimi diğer yaylalardaki gibi kovan başına 15 30 kğ arasında bir bal üretimi söz konusu değildir. Anzer yaylasında bal üretimi ortalama olarak kovan başına 2 ila 5 kğ arasındadır.
Ayrıca Anzer yaylasında Arıcılık diğer yaylalarda az bal üretimi olması nedeniyle arıcılık daha masraflı ve meşeketlidir.
Anzer yaylasında Anzer balı üretiminin Az olmasını genel olarak aşağıdaki gibi sıralıyabiliriz;
1. Üretim Miktarının Az Olması:
Anzer balı sadece Rize'nin Anzer yaylasında, 1850 metrenin üzerindeki rakımda üretilebilir. Bu bölgenin coğrafi koşulları ve iklimi balın özel tat ve aromasını oluşturur.
Anzer yaylası oldukça küçük bir alana sahip ve bu alanda konaklayabilecek kovan sayısı sınırlıdır. Bu nedenle her yıl üretilen bal miktarı da sınırlıdır.
Yayla mevsimi kısa olduğu için arıların bal üretme süresi de kısadır.
2. Zorlu Üretim Süreci:
Anzer yaylası ulaşımı zor bir bölgedir. Bu nedenle arıcılar için bal üretmek oldukça meşakkatlidir.
Arılar her gün farklı çiçeklere taşınmak zorundadır. Bu da arıcıların çok fazla emek harcamasını gerektirir.
Yaylada hava şartları oldukça değişkendir ve bu durum bal üretimini olumsuz etkileyebilir.
3. Benzersiz Özellikleri:
Anzer balı, 400-500 endemik çiçek türünden toplanan nektarlar ile üretilir. Bu çiçeklerin büyük bir kısmı sadece Anzer yaylasında bulunur.
Anzer balı, yüksek miktarda mineral ve vitamin içerir. Bu da balın besin değerini ve şifa gücünü artırır.
Anzer balının kendine özgü bir tadı ve aroması vardır. Bu da balı diğer ballardan ayırır.
4. Sahte Ürünlerin Fazlalığı:
Anzer balının yüksek fiyatı nedeniyle piyasada çok sayıda sahte ürün bulunmaktadır. Bu durum da Anzer balının fiyatını daha da yukarı çekmektedir.
Tüm bu faktörler göz önüne alındığında Anzer balının pahalı olmasının sebebi anlaşılabilir. Anzer balı satın alırken balın sahte olmamasına dikkat etmek önemlidir.
5. Hakiki Gerçek Anzer Balını Anzer Yaylasında kurulan, S.S. ANZER BALI KOOPERATİFİ, S.S ANZER BALLIKÖYÜ KOOPERATİFİ ANZER BALI , Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden güvenle alabilirsiniz..
İnternet sitesi : https://www.anzerbali.com.tr