Anzer Balı neden çok Pahalı
Anzer Balı Neden Çok Pahali
- Anzer Balı üretimi 1850 den başlıyarak 3500 metre yükseklikte yazları ılık ve sicak, kışları ise soğuk bir bölgede üretimi yapılmaktadır,
- Anzer Yaylasında Ağaç anlamında bitkiler yoğtur, genel olarak otsu bitkiler mevcuttur, bu otsu bitkilerin içerisinde bazı endemik türler vardırki anzer balını anzer balı yapanda bu endemik bitklerdir.
- Anzer Yaylasında Bal çok olmamaktadır bazı yillar havaların iyi gitmesi sonucu, oda her petekte kovan da değil bazı kovanlarda 10,15 kğ rama kadar bal üretildiği görülmektedir.
- Ancak Genel olarak anzer yaylasında ortalama bal miktarı 2 kğ ile 5 kğ arasında olmaktadır..
- Anzer Balı Çok değerli bir bal olmasının yanında üretim miktarının azlığıda bal fiyatına yansımaktadır.
- Ülkemizin En Değerli balı Anzer Balıdır.
- Anzer Balının Tarihsel bir geçmişi vardır.Resmi kayıtlarda Anzer balının osmanlı sarayına şifa amaçlı bir bal olarak gönderildiği bilinmektedir.
- Ayrıca Anzer balının kalitesini duyan yabanci bilim adamları 1957 de At sırtında Anzer yaylasına gelerek bu balın bilimsel çalışmalarını yapmışlardır.
- Daha sonraki Yillarda Hacettepe Universitesinden Prof. Dr Kadriye Sorkun Hanfendi gelip Anzer yaylasında bilimsel çalışmalar yapmıştır.