x

ÖNEMLİ DUYURU

78489507-19EF-406F-961C-CCEDA5E64529.jpeg (60 KB)
Coğrafi Tescilli ZORUNLU AMBLEM

S.S. ANZER BALLIKÖYÜ KOOPERATİFİ ANZER BALI Turkpatent Kurumunda 2014/05332 Numara ile

Marka Olarak Kooperatifimizin Tescilli Markasıdır.

Kooperatifimizin Markasını Taklit Eden kişilerle ilgili Yasal İşlem başlatılmıştır.


Hacettepe Universitesi Sadece Coğrafi Tescilli ANZER BALI ibareli Ürünlerin Tahlilini yapmaktadır,

Coğrafi Tescilli Ürünlerde MENŞE AMBLEMİ ve ANZER BALI İbaresi bulunması Zorunludur,


ANZER BALI  İBARESİ OLMAYAN ÜRÜNLER, ANZER FLORASINA UYGUNLUĞU BELİRLENMEMİŞ,

HACETTPE UNİVERİSTESİNDE  TAHLİLLERİ YAPILMAMIŞ , COĞRAFİ MENŞEİ BELLİ OLMAYAN ÜRÜNLERDİR


Coğrafi Tescilli Anzer Balı Tahlillerini EGE UNİVERSİTESİ ARGEFAR Yapmamaktadır.

LÜTFEN HAKİKİ GERÇEK  ANZER BALI  ALINIZ 

COĞRAFİ ANZER BALI DENİLEREK  KANDIRILMAYINIZ..

Hakiki ve Gerçek Anzer Balını

Aşağıdaki Sitelerimizden ve Kooperatifimizden Güvenle  Alabilirsiniz.

www.anzerbali.com

www.anzerbali.com.tr

www.anzerbalikooperatifi.com

S.S. ANZER BALLIKÖYÜ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ 
BAŞKANLIĞI 

Anzer Çayı

Anzer Çayi

anzer-cayi.jpg (40 KB)
Dünyaca tanınmış Anzer balına tat ve koku veren yüzlerce çiçekli bitkiden biri olan Anzer Çayı , bir kekik türüdür. Doğu Karadeniz Bölgesinin yüksek kesimlerinde yayılış gösteren bu bitki, Rize ili Ikizdere ilçesi aşağı ve yukarı Anzer adı verilen ve denizden 2300-2900 m yükseklikteki yörede yoğun şekilde doğal olarak yetişmektedir.

Haziran ayından itibaren yaklaşık iki ay boyunca, farklı yüksekliklerde, çiçekli olarak bulunan Anzer Çayı, arıların en çok ziyaret ettiği nektar bitkilerindendir.
Yüzlerce yıldır yöre halkı tarafından bilinen ve doğadan toplanan Anzer Çayı, kurutularak kış aylarında bitkisel çay şeklinde tüketilmektedir.




Anzer Çayi Faydalari ?

Anzer çayının hasat zamanı, uçucu yağ oranı üzerine etki etmekte olup, en yüksek uçucu yağ oranına tam çiçeklenme döneminde ulaşılmaktadır. Ayrıca, sisli ve puslu havalarda, sabah erken veya akşam üzeri yapılan hasatlar da kaliteyi düşürmektedir. Hasat edilen bitkilerin kurutulması, çayın kalitesi ve saklama süresine etki etmektedir. Tam çiçeklenme döneminde hasat edilen ve fazla bekletilmeden temiz gölgelik yerlerde kurutulan bitkiden yüksek kalitede kuru ürün elde edilmektedir.

Anzer çayının hazırlanması özel bir ihtimam gerektirmekte olup, yanlış demleme yöntemleri çayın kalitesini bozmaktadır. Anzer çayının kaynatılarak demlenmesi, uçucu yağın buharla birlikte uçmasına ve bitkideki acı maddelerin çaya geçmesine neden olmaktadır. En güzel damak tadı ve faydanın sağlanması için, kaynatılmış sıcak suyun içerisine bir tutam Anzer çayı atılmalı, cezvenin kapağı kapatılmalı ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılmalıdır. Bardağa süzülen, altın sarısı rengindeki Anzer çayı, ılık olarak içilmeli ve demlemede kullanılan çiçekler bir daha kullanılmamalıdır.

Yörede bilinmemesine rağmen, Anzer çayı adı verilen bu kekik türünün uçucu yağı ve suyu da elde edilebilmektedir. Ülkemizde halen modern tesislerde kekik yağı ve kekik suyu üretilmektedir. Ancak, eski çağlardan beri Anadolu nun birçok köyünde geleneksel yöntemlerle kekik yağı ve suyu elde edilmektedir.

Ateş üzerinde büyük tencereler içerisinde su ile kaynatılarak damıtma yöntemiyle elde edilen bu ürünler çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. 

Çeşitli kaynaklarda kekik çayı, kekik yağı ve suyunun Faydaları :

Kekik Çayi Faydalari nelerdir ?


Anzer tarımının yapılması ile, yörede yapılan arıcılığın daha etkin hale getirilmesinin yanısıra, kurutulmuş Anzer çayı, kekik yağı ve suyunun üretilmesi yöre insanına ek bir gelir sağlayacaktır. Anzer çayı denilen bu kekik türünün, yağının ve suyunun çıkarılması için yörede kurulacak modern tesisler bu konuda etkin rol oynayacaktır.
Ancak şu konu dikkate alınmalıdır ki, yörede doğal florada yetişen bitkilerin ticari amaçla toplanması, bitkilerin neslini tehlikeye sokacağından, bitkinin tarımının yapılması gerekmektedir. Anzer çayı çok yıllık bir bitki olup, bitki çelikleri ve kök parçaları ile üretimi mümkündür.
Yörede doğal olarak yoğun şekilde bulunması, tarımının da yapılabileceğini göstermektedir. Ilkbahar veya sonbahar döneminde dikilecek bitki çelikleri ile yapılacak üretimde, ilk yıl verim düşük olacaktır. Ancak, daha sonraki yıllarda verim giderek artış gösterecektir. Bir dekarlık alandan ilk yıldan sonra, ortalama olarak 150-200 kg kuru Anzer çayı elde edilebilecektir.

Anzer çayı tarımının yapılması, farklı ürünlere işlenmesi ve pazarlanması özel bilgi birikimi gerektirmekte olup, bu konuda Karadeniz Teknik Üniversitesi, Ordu Ziraat Fakültesi nin çalışmaları halen devam etmektedir.

Yıllarca Anzer balı ve poleni ile dünya çapında nam salan Anzer in, çayı ve diğer bitkisel ürünleri ile de sesini tüm dünyaya duyurmaması için hiçbir sebep yoktur.



Etiket : Anzer çayi, anzer çay, anzer cay, anzercay, anzer çayi, anzerçayi, anzer çay demleme, anzer çayi nasıl demlenir, kekik çayı faydaları, kekik çayı demlenmesi, anzer kekiği, anzer kekik çayi, 
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.